16:00

Referat: Ilyrien IF - AIF Barrikaden

Startelva: Adrian – Viktor T, Henke, Matte, Chanon – Maksym, Milad, Pontus, Yousef – Bashar – Oskar

Avbytare var:
Alexander som kom in som vänster yttermittfältare efter en halvtimme och spelade i den positionen resten av matchen.
Samuel som spelade hela andra halvlek som innermittfältare.
Naser som spelade sista 16 minuterna som länken mellan mittfält och Oskar på topp.
Samt Martin som inte spelade alls.

Det Andy uttryckte i Sydsvenskan efter matchen överensstämmer nästan till punkt och pricka med mina egna tankar. Så här sade han:
” Vi hade en del spelare borta precis som vi haft hela säsongen. Idag var inte skönspel prioriterat, utan hårt jobb i 90 minuter. Och framför en stor hemmapublik och en väldigt liten men uppskattad bortapublik gjorde alla 15 i truppen exakt just det. Och det kommer vi göra i 90 nya minuter nästa vecka, med förhoppningsvis ett större publikstöd. Då har vi chansen att nå div 5 spel nästa år" Ska jag sjäv tillägga något på det övergripande planet så tycker jag att matchen totalt sett var tämligen jämn men att om någon skulle vinna så var det vi i kraft av något fler målchanser.

Ska jag ta det lite mer kronologiskt så började vi bäst och dominerade första 20-25. De hade bara en målchans under denna period men den var desto klarare men den totalt frie spelaren misslyckades relativt grovt med sin lobb över utrusande Adrian och bollen gick 1-2 meter över. Vi hade mest halvchanser så långt men de var många och nästan alla av samma karaktär. Djupledsbollar som gick mot omarkerade spelare runt straffområdeslinjen men där deras utrusande målvakt konstant kom någon sekund före till bollen.

Senare delen av första halvlek var Ilyria det spelmässigt något bättre laget men chansmässigt hade vi det mesta; 2-3 riktigt farliga mot deras enda.

Andra halvlek var länge väldigt händelselös och liksom blodfattig. Rätt torftig helt enkelt och utan några klara chanser. Nu var det dock deras tur att ha rätt mycket halvchanser. Det som annars hände nu var att Ilyrienspelarna började bli syn- och hörbart frustrerade över att ha så svårt att dyrka upp vårt för dagen otroligt solida försvar. De har hela säsongen öst in mål och har i truppen tre spelare som vardera gjorde cirka 20 mål i serien (varav dock en var avstängd den här matchen efter att ha varit korkad nog att efter att ha gjort det avgörande målet i mötena mot Team Sandby gått fram och hetsat mot motståndarpubliken, fått gult kort för osportsligt uppträdande vilket tillsammans med ett tidigare gult kort innebar att han fick ett rött sådant). Vi var det första laget som nollade dem under deras 24 spelade tävlingsmatcher i år(2 gånger har de bara gjort 1, alla resterande minst 2).

I den 64:e min frispelades Alexander på en djupledsboll från – ja vem?, glömt. Han sprintade mot mål och hann peta bollen förbi målvakten innan han drogs omkull av honom med straff som följd. Vår tidigare hundraprocentiga straffskytt – och fantastiske mittfältare – Jonas Sandqvist, som rest ner med familj från Halmstad med fru och barn, fick då åse hur Oskar följde i hans spår (om än på ett lite mindre retfullt sätt för målvakten) när han lade en perfekt straff, hårt och bestämt precis vid stolproten. Målvakten gick åt rätt håll men hade ingen chans att hinna dit.

Efter vårt ledningsmål satsade Ilyrien med nästan allt de hade framåt vilket gav oss enorma kontringslägen, Oskar hade ett par riktigt bra lägen men lyckades inte riktigt med avsluten och Henke hade en nick i ribbans ovankant. Mot detta kunde Ilyrien först ställa en nick från 1 meters håll vid bortre stolpen efter ett inlägg där en av våra backar störde honom så att nicken blev helt utan kraft och dessutom gick utanför. Därefter fick de, sedan Matte fått gå ut skadad och det blev lite rörigt i vårt tidigare så säkra försvar, på övertid en jättechans att kvittera men av två plötsligt helt rena spelare vid straffpunkten snodde den med det något sämre läget bollen framför den andra, tog några sekunder på sig att lägga den till rätta varpå en av de våra hann dit, rundade denne och tog något extra varv för att när han äntligen skaffat tillbaka sitt friläge skjuta utanför. Här såg man verkligen för sig den stärkande segern gå upp i rök.

Två avslutande kommentarer:
Det var frapperande att se hur totalt ofarligt det blev på de säkert 7-8 frisparkar ur lägen runt vårt straffområde de hade, ibland på grund av att de sköt långt över eller utanför men ofta på grund av att precis allt som kom i deras närhet nickades undan av våra försvarare.
Domaren var mycket bra. Hade naturlig auktoritet, integritet och höll en konsekvent nivå.

Statistik: Hörnor: 2-2 Avslut på mål: 7-3 Avslut utanför: 5-7